Loading...

TERAPİ SÜRECİ HAKKINDA

İnsan varoluşu; dünüyle, içinde yaşadığı şu anıyla ve gelecek kurgularıyla; farkında olduklarıyla ya da henüz tanışmadığı taraflarıyla düşünsel, duygusal ve davranışsal katmanlarıyla karmaşık bir bütündür. Dolayısıyla psikolojik danışmanlık ya da psikoterapi kişinin ele almak istediği meselelerin ya da hayatında yaşadığı zorlukların bir uzman ile birlikte ele alındığı bir süreçtir. Bu süreç ilk başta genellikle bir sorun üzerine başlasa da kişinin kendisi, geçmiş deneyimleri, ilişki dinamikleri, bilinç veya bilinç dışı alanlarıyla ilgili keşiflerde bulunduğu bir süreç olarak devam eder. Dolayısıyla terapi süreci bir sorunun ya da semptomun çözümünden çok daha fazlasıdır. Sadece semptomun giderilmesini içermez, o semptomu oluşturan gelişimsel tarihçeyle ilgili de genel bir kavrayış kazandırılması amaçlanır.

Bu süreç; zaman zaman zorlayıcı duygularının açığa çıkmasına, bazen içinde dönüp durulan döngülerin fark edilmesine, bazen de hayatının hiç sorgulanmayan ve çokça bilindiği sanılan tortulaşan meselelerin sorgulanmasına da cesaret edildiği bir yolculuk olarak düşünülebilir. Hele ki süreç çift veya aile olarak başlayacaksa; sadece kendini anlamaya değil diğerinin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını anlamak adına karşılıklı şekilde bir niyetlilik gerekir.

“Daring as it is to investigate the unknown, even more so it is to question the known.”

Kaspar

Bu anlama çabasına daha basit dille bir zihinselleştirme kapasitesi dersek; bu zihinselleştirme kapasitesi, içimizde olup bitenlere dayanarak kendiliğimizi ve diğerlerini anlamakla ilgilidir; bir zihni akılda tutmayı ve bununla birlikte kendini dışarıdan ve başkalarını da içeriden görmeyi içerir (Midgley, Ensınk, Lındqvıst, Mahlberg ve Muller, 2017, s.15).

Bu bağlamda yürütülecek bir terapi sürecinin işleyişi ile ilgili;

Sizden ne bekleniyor?

Seansların başlangıcında ve sonrasındaki derinlemesine çalışma sürecinde, günlük deneyimlerinizi veya üzerine daha derinlemesine düşünmek istediğiniz meseleleri anlatmanız beklenmektedir. Buna duygularınız, düşünceleriniz, niyetleriniz, anılarınız, rüyalarınız, beklentileriniz, umutlarınız, hayalleriniz, arzularınız ve korkularınız özetle kendinize dair her şey dahildir. Bunu yapmak sürecin başlangıç kısmında çok kolay olamayabilir ancak bu durum da sürecinizin bir parçasıdır.

Başlangıçta sizi ne bekliyor?

İlk seans ve takip eden 2-3 seans hem sizin terapistinizi hem de terapistinizin sizi anlamaya çalıştığı bir değerlendirme olarak geçmektedir. Danışan ile terapist beraber çalışma, çalışılacak konular, sıklık, ücret gibi terapi işleyişine dair konuları ilk seans sonunda karara bağlar. Danışan ve terapist beraber çalışmaya karar verdiklerinde terapi süreci başlamış olur.

Terapi ne kadar süre devam eder?

Terapi süreci, ucu açık ve uzun dönemli bir çerçevede devam etmektedir. Bu şu anlama gelmektedir; sizin üzerine konuşmak istediğiniz konular devam ettiği sürece terapi süreciniz devam edecektir. Bunun yanında, terapi süreci ve sürecin süresi danışanın ihtiyaçlarına göre de şekillenmektedir. Özellikle çift ve aile terapisi sürecinde terapistin daha aktif bir katılımıyla, problemin çözümü odağında daha yapılandırılmış seanslar düzenlenebilmektedir. Süreci bitirme özgürlüğü sizin ve terapistiniz için her zaman mevcuttur. Ancak böyle bir düşünce olduğunda bunun üzerine de konuşmak adına terapistiniz sizi 1-2 görüşmeye çağırabilir.

Sıklık

Terapi sürecinin başlangıç ve derinlemesine çalışma kısmında; sürecin derinliği ve devamlılığı açısından haftada bir seans şeklinde ilerlemektedir. Sürecin sonlanmasına doğru iki haftada bir 2 seans ve süreç sonlandırma adına 1 ay sonra 1 seans daha görüşülerek süreç tamamlanır.

Zaman

Seans zamanları, danışan ve terapistin ortaklaşa uygun zamanları göz önüne alınarak belirlenir. Seanslar zamanında başlar ve 45 dakika sürer. Geç gelinmesi durumunda, seans önceden belirlenmiş bitiş saatinde sonlanır.

İptal ve Değişiklikler

Seansınızı, öncesinde planlanan gün ve saatten 24 saat öncesine kadar iptal edebilirsiniz veya değiştirmek isteyebilirsiniz. Son 24 saat içinde yapılan iptal ve değişiklik isteklerinde eğer hayati bir konu yoksa danışan gelmediği seansın ücretinden sorumlu olacaktır. Eğer 24 saat öncesinde yapılan bir değişiklik talebinde seans aynı hafta içinde başka bir güne yeniden planlanabilirse bu durum ortadan kalkar.

Gizlilik ve Diğer Etik Konular

Gizlilik ve diğer etik konularda, Klinik Psikolog olarak Türk Psikologlar Derneği kural ve düzenlemelerini benimsemekteyim.